Artykuły

Przepisy kulinarne, porady żywieniowe

Czosnek – naturalny antybiotyk

Warzywo, które jedni kochają, a inni nienawidzą. Może jest i kontrowersyjne, ale na pewno również zdrowe. Surowcem leczniczym czosnku jest świeża cebula i olejek czosnkowy. Zawiera on wiele substancji o działaniu leczniczym, m.in. witaminę B i C, selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Olejek eteryczny zawarty w czosnku zawiera siarczany i allicynę – związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Czosnki tradycyjnie dzielimy na dwie grupy. Czosnki strzałkujące (twardołodygowe) – wytwarzają pędy kwiatostanowe z cebulkami powietrznymi. Odznaczają się silnym wzrostem, mają pokrój

Czytaj więcej

Płatki owsiane – właściwości i zastosowanie

Płatki owsiane produkuje się z owsa zwyczajnego, czyli zboża należącego do rodziny wiechlinowatych. Jego uprawy mają miejsce przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz Eurazji. Płatki te mają wiele właściwości. Ich składniki odżywcze opóźniają efekty starzenia, poprawiają glikemię u osób, które mają zaburzenia tolerancji glukozy, wspomagają pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu. Płatki owsiane są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków: Pomimo, iż płatki owsiane są znane, to jednak wielu z nas, nie zna ich licznego

Czytaj więcej

Czarnuszka w potrawach

Czarnuszka siewna jest rośliną pochodzącą z Wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie dzikim. W ogrodach uprawiana jest czarnuszka damasceńska (Nigella damascena) jako roślina ozdobna, ale nie ma tych właściwości smakowych i leczniczych co siewna. Czarnuszka siewna jest rośliną jednoroczną, wyrastającą do 40 cm wysokości o delikatnych, pierzastych liściach i białych lub niebieskich kwiatach. Czasami rośnie wśród zbóż jako chwast. Czarnuszkę należy zbierać gdy torebki nasienne zaczynają brunatnieć. Następnie suszymy, wykruszamy nasiona i ponownie dosuszamy ponieważ nasiona łatwo pleśnieją. Nasiona

Czytaj więcej

Karczoch w potrawach

Karczoch jest rośliną wieloletnią, należącą do rodziny astrowatych, u której po owocowaniu obumierają roczne pędy i liście, a co roku z odrostów korzeniowych wyrastają nowe. Z pokroju roślina podobna jest do dużego ostu i dochodzi do 60-200 cm wysokości. W IV wieku p.n.e o karczochach pisał już Teofrast z Eresos – grecki uczony, uczeń i przyjaciel Arystotelesa. W Starożytności karczochy stosowane były przede wszystkim jako naturalny, łatwo dostępny lek na problemy trawienne i środek regulujący pracę wątroby i nerek. Karczochy

Czytaj więcej

Edukacja dorosłych