Płatki owsiane produkuje się z owsa zwyczajnego, czyli zboża należącego do rodziny wiechlinowatych. Jego uprawy mają miejsce przede wszystkim w Ameryce Północnej oraz Eurazji.

Płatki te mają wiele właściwości. Ich składniki odżywcze opóźniają efekty starzenia, poprawiają glikemię u osób, które mają zaburzenia tolerancji glukozy, wspomagają pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu. Płatki owsiane są również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

Wyróżniamy trzy rodzaje płatków:

Pomimo, iż płatki owsiane są znane, to jednak wielu z nas, nie zna ich licznego zastosowania. Płatki to nie tylko produkt wykorzystywany w żywieniu, ale także produkt od wieków stosowany m.in. w kosmetyce. Dzięki ich obfitości w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe dobrze sprawdzają się w zabiegach pielęgnacyjnych skóry, które można wykonać w domowy zaciszu. Kto z nas od czasu do czasu nie potrzebuje nawilżenia czy oczyszczenia skóry?  Najczęściej przypominamy sobie o tym kiedy w naszej kosmetyczce nie mamy niczego co mogłoby nas poratować w danym momencie. I właśnie wtedy powinniśmy korzystać z naturalnych produktów, które znajdują się w większości domów. Tak więc do pielęgnacji możemy wykorzystać płatki owsiane, które idealnie sprawdzą się jako peelingi do twarzy bądź ciała, ale też jako maseczka na podrażnioną skórę. Ich różnorakie zastosowanie sprawi, iż każdy z nas znajdzie coś dla siebie.

Płatkom owsianym w kosmetyce przypisuje się wiele właściwość tj.: przeciwutleniające, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe. Dlatego regularne ich stosowanie możem wpłynąć na złagodzenie podrażnień, zwężenie porów, złuszczenie naskórka, wygładzenie skóry. Te działania sprawdzą się przy każdej skórze jednak największe efekty będą widoczne przy skórach zanieczyszczonych, tłustych, mieszanych i skłonnych do alergii. Świetne zastosowanie mają również przy leczeniu atopowego zapalenia skóry, świądu czy zaczerwienień. Częste kąpiele owsiankowe zaleca się przy bólach reumatycznych, stanach napięcia nerwowego czy bezsenności. Pozytywne rezultaty zauważą u siebie osoby, które zmagają się z nadmiernie przesuszoną skórą i ze skłonnością do podrażnień.

Kąpiel z płatków owsianych – do letniej wody należy dodać minimum 3 łyżki płatków wcześniej zaparzony w gorącej wodzie – proporcje należy dobrać wg uznania, im więcej wody, tym więcej płatków. Kąpiel powinna trwać ok. 15 min, po wyjściu z wanny należy delikatnie osuszyć skórę. Uwaga! Przed wylaniem wody wyjąć płatki, aby nie zatkać odpływu – można odcedzić wodę np. przez pieluszkę tetrową lub gęste sitko. Po kąpielidobrze jest posmarować się balsamem bądź kremem, aby dodatkowo nawilżyć skórę. Kąpiel w płatkach owsianych złagodzi podrażnienia i świąd, wyrówna koloryt i zniweluje stany zapalne. Pomoże osobom, które mają bardzo suchą i wrażliwą skórę, ze skłonnością do łuszczenia.

Płatki owsiane można wykorzystać również do przygotowania peelingu, który doskonale oczyści naszą twarz. Można go wykonać m.in. z poniższego przepisu:

Płatki uprzednio zmielić bądź zalać wodą lub mlekiem aby zmiękły i spęczniały. Następnie dodać resztę składników i zamieszać do uzyskania papki. Nakładać na dobrze oczyszczoną skórę, delikatnie masując twarz. Pozostawić na 10 min, a następnie zmyć maskę letnią wodą. Tak oczyszczona twarz jest świetnym podkładem do zastosowania kolejnych kroków pielęgnacyjnych, dużo lepiej wchłania składniki aktywne z produktów. Taki peeling można stosować 1-2 razy w tygodniu. Po zabiegu wykończ swoją pielęgnacje ulubionym kremem bądź zastosuj dodatkowo maseczkę nawilżającą. Maseczkę można kupić gotową bądź przyrządzić samodzielnie w domu z produktów dostępnych w każdej kuchni m.in. z płatków owsianych, z miodu, jajka, owoców czy jogurtu.

Maseczki z płatków owsianych mają bogate działanie odżywcze, nawilżające czy też rozświetlające. Jest wiele kombinacji produktów, z którymi można łączyć płatki. Oto kilka z nich:

1. Maseczka odżywczo-rozświetlająca

2 łyżki płatków owsianych zalać  gorącą wodą i zaczekać aż napęcznieją i ostygną, następnie dodać 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego oraz 1 łyżkę żelu aloesowego. Wymieszać na gładką masę i nałożyć na twarz na 20 min. Następnie zmyć twarz letnią wodą.

2. Maseczka odświeżająco- nawilżająca

2 łyżki płatków owsianych wymieszać  z 1 łyżką miodu oraz 2 łyżkami mleka. Powstałą w ten sposób pastę nałożyć na twarz na 15 min. do naturalnego wyschnięcia maski na twarzy. Następnie zmyć ciepłą wodą.

3. Maseczka oczyszczająca

Do wykonania maseczki potrzebne jest białko z 1 jajka kurzego. Białko należy ubić na sztywną pianę. Dodać 1 łyżkę zmielonych płatków owsianych i dokładnie wymieszać. Maseczkę nałożyć na oczyszczoną twarz i pozostawić do zastygnięcia, a następnie zmyć letnią wodą.

Poza znakomitymi właściwościami dla twarzy i ciała płatki mają jeszcze zastosowanie w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Działają doskonale jako naturalny produkt przeciwłupieżowy. Wystarczy ugotowane na wodzie, przestudzone płatki (ok. 2-3 łyżki stołowe) nałożyć na skórę głowy i masować przez 5-10 min. Następnie pozostawić je na włosach na całą noc, a rano zmyć szamponem (najlepiej naturalnym bądź dziecięcym, gdyż zawiera on najmniej „chemii”). Zastygnięte kawałki płatków owsianych pozwolą na usunięcie łupieżu, dodatkowo świetnie nawilżą włosy i skórę głowy oraz wpłyną pozytywnie na cebulki. Poza działaniem przeciwłupieżowym pomagają również przy przetłuszczających się włosach. Do takiego zabiegu należy przygotować 1 filiżankę zmielonych płatków zalanych wcześniej 1 filiżanką mleka. Tak powstałą mieszaninę nakładać na skórę głowy, delikatnie masować i pozostawić na 30 min. pod czepkiem. Po tym czasie umyć głowę delikatnym szamponem.

Jak widać płatki owsiane mają wiele zastosowań dzięki swoim bogatym wartością odżywczym. Poza tymi wymienionymi w artykule jest jeszcze wiele przepisów na kosmetyki, które możemy wytworzyć na bazie płatków sami w domu. Warto czasem przejrzeć nasze szafki i lodówki w poszukiwaniu nowych inspiracji do wzbogacenia naszej codziennej pielęgnacji twarzy i ciała. Nie musimy kupować drogich kosmetyków, gdyż możemy sami je przygotować, dzięki czemu będą naturalne i pozbawione konserwantów.

Opracowała: Weronika Lepak