Szukaj
logotypy

W ramach operacji „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” – demonstracje ekologiczne, w dniu 25 października br. rolnicy z naszego województwa uczestniczyli w demonstracji w gospodarstwie pana Tomasza Kupaj, w Kęszycach w województwie wielkopolskim.

Głównym celem demonstracji było pokazanie technologii uboju ekologicznego drobiu ze szczególnym uwzględnieniem dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych.

Pan Tomasz prowadzi działalność od 1990 roku. W 2003 roku gospodarstwo uzyskało certyfikat rolnictwa ekologicznego. Powierzchnia ogólna gospodarstwa wynosi ponad 16 ha. Produkcja prowadzona jest na powierzchni 14,50 ha, w tym grunty orne stanowią 12,12 ha, trwałe użytki zielone 2,38 ha. Przeważają gleby słabe, głównie klasy V i VI, tylko niewielka część to klasa IV. Gospodarstwo stanowi wzorowy przykład gospodarstwa ekologicznego o zbilansowanej produkcji roślinnej ze zwierzęcą. Produkcja roślinna, w większości, jest podporządkowana zapewnieniu bazy paszowej dla zwierząt. Uprawia się również ziemniaki i warzywa na sprzedaż.

W gospodarstwie utrzymywane są zwierzęta ras rodzimych: świnie – Złotnicka Pstra, owce-Wielkopolska oraz króliki –  Popielniański Biały. Od 2016 roku prowadzona jest również hodowla kurczaków brojlerów oraz kur niosek. Na potrzeby sprzedaży bezpośredniej przystosowano małą ubojnię drobiu oraz pomieszczenie do sprzedaży bezpośredniej produktów z gospodarstwa.

Właściciele  bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. To sprawia, że gospodarstwo jest  często odwiedzane przez innych rolników nie tylko z Wielkopolski, ale również całej Polski. W ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna”,  realizowanych jest kilka demonstracji, m.in. „Technologia uboju drobiu w produkcji ekologicznej”.

Podczas wizyty uczestnicy obejrzeli film przedstawiający podstawowe etapy uboju drobiu oraz zapoznali się z historią ubojni. Prowadzona jest w niej działalność polegająca na uboju i sprzedaży bezpośredniej tusz i podrobów drobiu oraz królików z własnej hodowli.

Rolnicy mieli również możliwość obejrzenia ubojni, która jest wyposażona: w zaparzalnik, skubarkę, haki, lejek ubojowy, chłodnię do chłodzenia tuszek, stół, pakowarkę próżniową oraz chłodziarkę do gotowych produktów.

Serdecznie dziękujemy gospodarzom za przedstawienie zainteresowanym rolnikom technologii ekologicznego uboju drobiu, zapewniającej uzyskanie bezpiecznego zdrowotnie mięsa drobiowego.

Opiekun naukowy demonstracji: Prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski, dr hab. inż. Dariusz Lisiak Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy

Opiekun doradca demonstracji: Paulina Hybsz, Magdalena Buksakowska – WODR w Poznaniu

Relację opracował Jarosław Cichocki, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu

Skip to content