7 września rynek w Kościerzynie zamienił się w tętniące życiem centrum ekologii, lokalnych smaków i dobrej zabawy. Tego dnia odbyła się kolejna już edycja Pomorskiego EkoFestiwalu, ale po raz pierwszy w tym mieście. Do Kościerzyny przyjechalirolnicy i przetwórcy ekologiczni, którzy mieli okazję sprzedawać swoje produkty mieszkańcom i turystom. Nie mogło zabraknąć lokalnych producentów wędlin, sera oraz pieczywa. Do tego Panie z Koła Gospodyń Wiejskich serwowały domowe ciasto, kawę, herbatę , pierogi i inne specjały. Dla każdego znalazło się coś, co z pewnością można było skosztować ze smakiem. Dodatkową atrakcją było gotowanie na żywo i degustacja.
Festiwal miał charakter nie tylko kulinarny, ale także edukacyjny i artystyczny. Wśród atrakcji znalazły się warsztaty m.in. papieru czerpanego, podczas których uczestnicy własnoręcznie tworzyli unikalne arkusze i warsztaty plecenia wianków. Dzieci mogły poznać bliżej bioróżnorodność, w tym świat owadów i drewna, a nawet spróbować wypalić w krążkach drewna przepiękne ryciny. Na stoisku Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu odbywały się konkursy plastyczne, można było zaprojektować etykietę dla wybranego produktu ekologicznego oraz koło fortuny z nagrodami, które przyciągnęły najmłodszych uczestników. Dzieci musiały wykazać się nie tylko talentem, ale i wiedzą. Najmłodsi dowiedzieli się, czym jest logo zielonego Euroliścia, czym różni się certyfikowana żywność ekologiczna od zwykłych produktów oraz w jaki sposób dbać o środowisko. Zarówno turyści jak i mieszkańcy mieli okazję zapoznać się z ofertą turystyczną powiatu kościerskiego – gdzie warto udać się np. na wycieczkę rowerową, bo przecież ruch to zdrowie!
Ekologiczna żywność to też ekologiczne rozwiązania. Dlatego na stoisku UM Kościerzyna można było uzyskać informacje, jakie można otrzymać dofinansowanie na wymianę starych pieców grzewczych na nowoczesne źródła ciepła, w tym ekologiczne z Programu Krajowego „Czyste powietrze”.
Na stoiskach można było znaleźć szeroki asortyment, taki jak świeże warzywa, owoce, octy, konfitury, dżemy, soki, syropy, kambucha, kimczi, zakwasy, pasty, miody, jajka, sosy i wiele innych. Do tego wędliny, sery i domowe wypieki. Rozmowy z producentami pozwalały dowiedzieć się, czym wyróżniają się certyfikowane produkty ekologiczne i dlaczego warto po nie sięgać. Warto zwrócić uwagę na krótki i prosty skład produktu.
Kościerski rynek rozbrzmiewał również muzyką. Publiczności czas umilał zespół Venus. Wiele osób czekało na Michała Podulskiego, uczestnika 12. edycji programu MasterChef, który gotował na żywo, przygotowując aromatyczną zupę marchwiową z przepisu swojej babci oraz przepyszny deser w postaci kaszki. Gotowanie odbyło się w stylu zero waste – nawet naczynia były jadalne. Do stoiska z przygotowanymi daniami ustawiały się długie kolejki, a wielu wracało po dokładkę. Ale to nie wszystko, co można było zjeść tego dnia w Kościerzynie. Spróbować można było ekologicznego street foodu, czyli eko naleśników, czy skosztować wypieków przygotowanych przez KGW.
Organizatorami wydarzenia byli Urząd Miasta Kościerzyna, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu oraz Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BIOPOMORZE.
Dzięki ich współpracy udało się stworzyć wydarzenie, które połączyło promocję lokalnej żywności, edukację ekologiczną oraz wspólne świętowanie. Festiwal przyciągnął wielu odwiedzających, którzy podkreślali, że takie inicjatywy są niezwykle potrzebne i powinniśmy spotykać się częściej w podobnej formule.
Pomorski EkoFestiwal w Kościerzynie udowodnił, że żywność ekologiczna ważna jest nie tylko dla naszego zdrowia, ale może stanowić wspaniałą okazję do wspólnego spędzania czasu, odkrywania smaków regionu i budowania więzi między mieszkańcami a producentami.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania za zaangażowanie i przygotowanie warsztatów dla:
– Kościerski Dom Kultury,
– Centrum Integracji Społecznej w Kościerzynie,
– Nadleśnictwo Kościerzyna,
– Wdzydzki Park Krajobrazowy,
– Miejskie Przedsiębiorstwo Infrastruktury „KOS-EKO” Spółka z o.o. w Kościerzynie,
– Lokalne Organizacja Turystyczna Serce Kaszub w Kościerzynie,
– Liga Ochrony Przyrody & Rada Seniorów Miasta Kościerzyna.
Opracowanie: Agnieszka Jereczek i Iwona Nody














































