8   kwietnia 2021 roku o godz.13:00 odbył się finał konkursu kulinarnego „Oryginalna potrawa wielkanocna”, który zorganizował Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu oraz Centrum Edukacji Regionalnej w Słupsku.

Ze względu na zaistniałą  sytuację epidemiologiczną w kraju związaną z COVID-19 konkurs odbył się w formie online i polegał na przygotowaniu potrawy, wykonaniu zdjęcia, a następnie wysłaniu przepisu wraz ze zdjęciem. Skierowany był do Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu słupskiego.

Celem konkursu było: popularyzowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych, promocji zdrowej żywności, ochrony kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością sztuki gotowania z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem produktów regionalnych. Ponadto konkurs przyczynił się do aktywizacji Kół Gospodyń Wiejskich, budowy więzi wewnątrz społeczności lokalnych.

Okazało się, że potrawy wielkanocne nie muszą być nudne, a składniki potrzebne do wykonania żurku, mazurka, czy pasztetu mogą mocno różnić się od tych tradycyjnych.

Laureaci konkursu kulinarnego „Oryginalna potrawa wielkanocna”:

Wszyscy uczestnicy konkursu  otrzymali nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy ufundowane przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu oraz Centrum Edukacji Regionalnej w Słupsku.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Panie z KGW pochwaliły się wspaniałymi przepisami. Zapewne wiele razy usłyszymy jeszcze o ich zdolnościach kulinarnych.  

Patrząc na  zdjęcia potraw żałujemy jedynie, iż nie  było nam dane spróbować tych  kulinarnych dzieł sztuki. Z niecierpliwością czekamy więc na kolejne edycje konkursów, miejmy nadzieję, że połączonych już z degustacją.

Wszystkim Paniom z powiatu słupskiego serdecznie dziękujemy za poświęcony czas, zaangażowanie i serce włożone w przygotowanie dań konkursowych.

Alicja Staciwa