Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w dniu 4 czerwca 2022 r. podczas XXIX Pomorskich Agro – Targów zorganizował konkurs kulinarny pn. „Słodkie i wytrawne dania z rabarbarem”.
Do konkursu przystąpiło 12 organizacji pozarządowych – Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z kilku powiatów tj. z powiatu kościerskiego, kartuskiego, starogardzkiego, gdańskiego i wejherowskiego.
Celem konkursu było wyłonienie najsmaczniejszego dania oraz aktywizacja i integracja organizacji pozarządowych, popularyzacja potraw z rabarbarem i przeciwdziałanie wadliwym nawykom żywieniowym. Przedmiotem oceny były walory smakowe i estetyczne gotowych dań lub potraw z uwzględnieniem deserów, w których jednym ze składników jest rabarbar.
Potrawy zgłoszone do konkursu były bardzo zróżnicowane i unikatowe. Serwowane były zarówno desery tj. ciasta z rabarbarem oraz lody z rabarbarem, a także dania wytrawne tj. gołąbki z rabarbarem, lędźwie w musie rabarbarowym, karkówka, makaron z rabarbarem, zrazy zawijane z rabarbarem oraz pierś z kaczki otulona pysznym sosem rabarbarowym.
Laureaci konkursu kulinarnego pn. „Słodkie i wytrawne dania z rabarbarem”:
- I miejsce – KGW Liniewo za Gołąbki zawijane w liściach rabarbaru z sosem rabarbarowym
- II miejsce – KGW Nowa Wieś Przywidzka za Pierś z kaczki z sosem rabarbarowym
- III miejsce – KGW Nowa Karczma za Lody z rabarbarem
- Wyróżnienie – KGW Lipy za Rabarbar pod ciepłą pierzynką
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu ufundował puchary dla laureatów konkursu oraz pamiątkowe dyplomy dla wszystkich uczestników.
Fundatorami nagród dla laureatów konkursu byli: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Pomorski Oddział Regionalny w Gdyni, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku, Pomorska Izba Rolnicza oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.
Ponadto organizacje uczestniczące w konkursie otrzymały nagrody w postaci produktów od Zakładów Mięsnych SKIBA oraz firmy OCETIX Wytwórni Octu i Majonezu w Grudziądzu.
Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia podczas targów również prezentowały lokalną, tradycyjną żywość oraz rękodzieło, wystawiając stoiska z przetworami, ciastami i regionalnymi wytrawnymi potrawami.
Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i serce włożone w przygotowanie dań konkursowych oraz stoisk. Słowa podziękowania kierujemy także do członków komisji jury za pracę społeczną i poświęcony czas.
W imieniu laureatów serdecznie dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród.
Ewelina Szyc, Aleksandra Wysocka, Weronika Lepak