Odbywające się 13-14 kwietnia w Lubaniu, XIV Targi Ogrodniczo-Pszczelarskie, to nie tylko impreza dla entuzjastów ogrodnictwa. Liczną grupę osób odwiedzjących Targi, stanowią pszczelarze i konsumenci produktów z ula. Osoby te mogły uczestniczyć w szkoleniu dotyczącym apiturystyki oraz jakości produktów pszczelarskich.
Szkolenie było podzielone na dwie części. Pierwsze zajęcia odbyły się w Borowinie, w pasiece „Dolina Miodu” należącej do Państwa Arlety i Mieczysława Grulkowskich. Miejsce to, jest jednym z najlepszych w Polsce ośrodków, łączących działalność agroturystyczną z propagowaniem pszczelarstwa i udostępnieniem obiektów pszczelarskich dla odwiedzających.
Naszym przewodnikiem w pasiece, był jej właściciel, który z olbrzymią pasją dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem. Prowadzone przez Pana Mieczysława zajęcia dały nam okazję poznać tajniki pracy w gospodarstwie apiturystycznym. Uczestnicy mogli zapoznać się, z najważniejszymi czynnikami, które zadecydowały o sukcesie prowadzonej w pasiece działalności. Były to m.in:
- skupienie się na edukacji ekologicznej, promującej świadomość ekologiczną i znaczenie ochrony pszczół dla środowiska,
- kontakt z naturą poprzez uczestnictwo w pracach pasiecznych oraz obserwacje pracy pszczół w ich naturalnym środowisku,
- pobudzające zmysły doświadczenia sensoryczne, takie jak słuchanie bzyczących owadów, degustacja świeżego miodu, pobyt w domku do apiterapii, który umożliwia wdychanie powietrza z ula,
- budowaniu więzi społecznych i kulturalnych poprzez integrację uczestników z miejscową społecznością, zakupy lokalnych, nie tylko pszczelich produktów oraz uczestnictwo w różnorodnych warsztatach i wydarzeniach.
Po intensywnych zajęciach praktycznych przyszedł czas na teoretyczną część szkolenia, która była kontynuowana w Lubaniu w sali konferencyjnej PODR. Gości powitał Pan Aleksander Mach – Dyrektor PODR w Lubaniu. W swoim wystąpieniu przypomniał, jak ważnym elementem działalności pszczelarskiej jest jakość produktów pasiecznych. To właśnie wysoka jakość jest najważniejszym czynnikiem, który wyróżnia polskie miody na trudnym i konkurencyjnym rynku produktów pszczelich. Właśnie jakości miodu oraz jej kontroli, dotyczyły dalsze wykłady.
Ekspertem w tej dziedzinie była dr inż. Natalia Żak z Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości, Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Pani Natalia omówiła różnorodne aspekty związane z produkcją miodu. Dowiedzieliśmy się jakie czynniki wpływają na jego smak, konsystencję i barwę. Co wpływa na jego jakość oraz jak przeciwdziałać ewentualnym zagrożeniom, które mogą ją popsuć. Hitem spotkania były warsztaty, podczas których uczestnicy mieli okazję degustować różne rodzaje miodu i ćwiczyć swoje umiejętności ich oceny sensorycznej. Podczas degustacji poznaliśmy kryteria oceny jakościowej miodu oraz jak rozpoznawać cechy charakterystyczne dla miodów o wysokiej jakości oraz odróżniać je od miodów, których jakość bywa problematyczna. Każdy z uczestników mógł wybrać miód, który mu najbardziej smakował. Ujawnienie jakie miody, kryły się w smakowanych próbkach, mogły być bardzo zaskakujące i niespodziewane.
Po zakończeniu wykładów wszyscy uczestnicy mieli okazję podzielić się swoimi doświadczeniami oraz zadawać pytania. Każdy opuszczał szkolenie z jeszcze większą pasją do pszczelarstwa, wzbogacony o prezentowaną wiedzę, gotowy do podjęcia nowych wyzwań w prowadzeniu pasieki oraz produkcji miodu najwyższej jakości
Serdecznie dziękujemy prelegentom za interesujące wystąpienia. Serdecznie dziękujemy za udział wszystkim uczestnikom szkolenia, jak również za liczne pytania skierowane do wykładowców, świadczące o ogromnym zainteresowaniu problematyką prezentowaną na spotkaniu.
Serdecznie zapraszamy na kolejne wydarzenia organizowane przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.
Maria i Jarosław Cichoccy
![Pasieka Dolina Miodu” należąca do Państwa Arlety i Mieczysława Grulkowskich](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/1.-Pasieka-Dolina-Miodu-nalezaca-do-Panstwa-Arlety-i-Mieczyslawa-Grulkowskich-1024x768.jpg)
![Uczestnicy szkolenia w pasiece](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/2.-Uczestnicy-szkolenia-w-pasiece-768x1024.jpg)
![Wykładowca Mieczysław Grulkowski](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/3.-Wykladowca-Mieczyslaw-Grulkowski-768x1024.jpg)
![Uczestnicy szkolenia w pasiece](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/4.-Uczestnicy-szkolenia-w-pasiece-768x1024.jpg)
![Rodziny pszczele](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/5.-Rodziny-pszczele-1024x768.jpg)
![Ul figuralny](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/6.-Ul-figuralny-768x1024.jpg)
![Uczestnicy szkolenia w pasiece](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/7.-Uczestnicy-szkolenia-w-pasiece-768x1024.jpg)
![Domek do apiterapii](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/8.-Domek-do-apiterapii-768x1024.jpg)
![Domek do apiteraii](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/9.-Domek-do-apiteraii-768x1024.jpg)
![Zajęcia w Dolinie Miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/10.-Zajecia-w-Dolinie-Miodu-1024x768.jpg)
![Dolina Miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/11.-Dolina-Miodu-768x1024.jpg)
![PODR Lubań II część szkolenia](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/12.-PODR-Luban-II-czesc-szkolenia-1024x768.jpg)
![Dyrektor Aleksander Mach](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/13.-Dyrektor-Aleksander-Mach-1024x683.jpg)
![Uczestnicy szkolenia](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/14.-Uczestnicy-szkolenia-1024x768.jpg)
![Zastępca Dyrektora Jerzy Bławat](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/15.-Zastepca-Dyrektora-Jerzy-Blawat-1024x683.jpg)
![Uczestnicy szkolenia w Lubaniu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/16.-Uczestnicy-szkolenia-w-Lubaniu-1024x683.jpg)
![Szkolenie dla pszczelarzy](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/17.-Szkolenie-dla-pszczelarzy-1024x768.jpg)
![Badanie ogranoleptyczne miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/18.-Badanie-ogranoleptyczne-miodu-1024x768.jpg)
![Wykładowca Natalia Żak z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/19.-Wykladowca-Natalia-Zak-z-Uniwersytetu-Morskiego-w-Gdyni-1024x768.jpg)
![Próbki miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/20.-Probki-miodu-768x1024.jpg)
![Badanie ogranoleptyczne miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/21.-Badanie-ogranoleptyczne-miodu-1024x768.jpg)
![Badanie ogranoleptyczne miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/22.-Badanie-ogranoleptyczne-miodu-768x1024.jpg)
![Dyrekcja PODR uczestnicząca w badaniu miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/23.-Dyrekcja-PODR-uczestniczaca-w-badaniu-miodu-1024x768.jpg)
![Badanie miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/24.-Badanie-miodu-768x1024.jpg)
![Badanie miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/25.-Badanie-miodu-768x1024.jpg)
![Badanie miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/26.-Badanie-miodu-768x1024.jpg)
![Badanie miodu na zawartość wody](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/28.-Badanie-miodu-na-zawartosc-wody-768x1024.jpg)
![Badanie miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/28.-Badanie-miodu-768x1024.jpg)
![Badanie ogranoleptyczne miodu](https://podr.pl/wp-content/uploads/2024/04/29.-Badanie-ogranoleptyczne-miodu-1024x768.jpg)