W dniach 11-13 czerwca 2022 na terenie poletek doświadczalnych Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poświętnem odbyły się Krajowe Dni Pola. Tegoroczną edycję miałem możliwość obserwować osobiście podczas lustracji i warsztatów terenowych prowadzonych przez specjalistów firm branży obsługi rolnictwa. Analizując paletę gatunków i odmian zaprezentowanych podczas imprezy należy przyznać iż była imponująca. Na terenie doświadczalnym zaprezentowano m.in.:
- kolekcję odmian z ponad 20 gatunkami roślin uprawnych na ok. 1000 poletkach (zboża, ziemniaki, kukurydza, rzepak, bobowate etc.);
- doświadczenia Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego; Doświadczenia ścisłe w ramach Porejestrowanego Doświadczalnictwa Odmianowego (pszenica jara, pszenica ozima, jęczmień jary, jęczmień ozimy i kukurydza na ziarno);
- poletka demonstracyjne propagujące wykorzystywanie nie chemicznych metod zwalczania agrofagów;
- prezentację palety gatunków kwietnych i mieszanin roślin miododajnych;
- pokazy funkcjonowanie systemów nawadniania upraw;
- namiot tematyczny „Rolnictwo ekologiczne, ochrona środowiska” – zlokalizowany przy poletku z ziemniakami, na którym zaprezentowane będą nie chemiczne metody zwalczania szkodników;
- warsztaty polowe pobierania prób glebowych prowadzone przez Krajową Stację
Chemiczno – Rolniczą w Warszawie; - prezentację sposobów zastosowania dronów w rolnictwie;
- pokazy i prezentacje maszyn rolniczych stosowanych zarówno w produkcji zwierzęcej jak i roślinnej (ciągniki, opryskiwacze polowe, siewniki, maszyny uprawowe etc.);
- stoisko e-DWIN – internetowej Platformy Doradztwa i Wspomagania Decyzji w Integrowanej Ochronie Roślin.
Podsumowując Krajowe Dni Pola MODR w Poświętnym były imprezą dzięki której rolnicy mogli skorzystać z fachowej wiedzy specjalistów z różnych dziedzin produkcji rolniczej. Kolejnym ważnym aspektem była możliwość wejścia na poletka i obejrzenia odmian w trakcie ich rozwoju oraz analiza ich cech morfologicznych tj. wysokość, struktura kłosów/łuszczyn/strąków jak również fitopatologicznych tj. stopień porażenia sprawcami chorób. Dzięki tym informacjom producent może bardziej precyzyjnie dobrać odmianę do cech siedliskowych jakie posiada w gospodarstwie czego wynikiem będą wyższe
i stabilniejsze plony.
Daniel Dąbrowski