Piątego grudnia 2022 roku, w oddziale PODR w Starym Polu, odbyła się konferencja podsumowująca realizację operacji pn. „Innowacyjna technologia produkcji owoców jagodowych na przykładzie maliny o podwyższonej zawartości związków bioaktywnych oraz zwiększonej wartości handlowej”, realizowanej w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie M16 WSPÓŁPRACA. Umowa o przyznanie pomocy nr 00024.DDD.6509.00014.2019.07.
Operacja zrealizowana została przez konsorcjum:
Miejsce realizacji operacji:
Województwo: pomorskie
Powiat: pucki
Gmina: Krokowa
Miejscowość: Sławoszynko
Miejsce to zostało wybrane ze względu na położenie w zasięgu klimatu bałtyckiego, który cechuje się m.in. stosunkowo łagodną zimą i niezbyt upalnym latem, wydłużonym okresem ciepłej jesieni i późną, chłodną wiosną. Sprzyja to przesunięciu okresu wegetacji roślin, co umożliwia wydłużenie czasu dostaw świeżych owoców deserowych w porównaniu do lokalizacji południowych. Wpływa to na podniesienie konkurencyjność lokalnych producentów na rynku europejskim.
Celem głównym operacji było Opracowanie i wdrożenie innowacyjnych na skalę światową modeli wspomagania ochrony roślin, zwiększenia zawartości związków bioaktywnych w owocach maliny oraz obniżenie kosztów produkcji poprzez zmiany technologiczne i optymalizację organizacji pracy przy zbiorze.
Cel ten został osiągnięty poprzez:
- Określenie wpływu innowacyjnych dodatków do podłoża w celu zwiększenia jego trwałości w produkcji tunelowej roślin jagodowych.
- Określenie wpływ u odmiany, komponentów do podłoża oraz zastosowanych metod wspomagania produkcji na wielkość u i jakość produktu finalnego.
- Określenie wpływy zastosowania ozonowania jako metody wspomagania ochrony roślin przed patogenami grzybowymi.
- Określenie wpływu ozonu na zwiększenie zawartości związków bioaktywnych, głównie antyoksydantów w tym szczególnie witaminy C.
- Przeprowadzenie analizy procesowej produkcji malin oraz cyklu życia produktu plug plant.
- Opracowanie modeli optymalizacji zbioru ręcznego owoców malin.
Rezultaty operacji:
I. Innowacje technologiczne
- Opracowana została innowacyjna technologia wspomagania ochrony roślin malin przed patogenami grzybowymi i bakteryjnymi oraz zwiększająca zawartość związków bioaktywnych w ich owocach poprzez zastosowanie procesu ozonowania.
Technologia ta nie była stosowana do tej pory w produkcji towarowej owoców jagodowych w Polsce, ani na świecie. Wpłynie ona na ograniczenie zużycia fungicydów, lepsze wybarwienie owoców, zwiększenie ich trwałości w łańcuchu logistycznym. Jednocześnie rozwiąże problem w skali globalnej producentów malin w kontekście wydłużenia trwałości owoców, a co za tym idzie obszar oddziaływania rezultatu operacji wykroczy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dopracowanie i upowszechnienie technologii produkcji owoców miękkich o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej pod osłonami, w niekorzystnych warunkach glebowo-klimatycznych, da szansę innym producentom na prowadzenie produkcji owoców w warunkach, w których uprawa w sposób tradycyjny (polowy) nie jest uzasadniona ekonomiczne. - Technologia ta nie była stosowana do tej pory w produkcji towarowej owoców jagodowych w Polsce, ani na świecie. Wpłynie ona na ograniczenie zużycia fungicydów, lepsze wybarwienie owoców, zwiększenie ich trwałości w łańcuchu logistycznym. Jednocześnie rozwiąże problem w skali globalnej producentów malin w kontekście wydłużenia trwałości owoców, a co za tym idzie obszar oddziaływania rezultatu operacji wykroczy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dopracowanie i upowszechnienie technologii produkcji owoców miękkich o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej pod osłonami, w niekorzystnych warunkach glebowo-klimatycznych, da szansę innym producentom na prowadzenie produkcji owoców w warunkach, w których uprawa w sposób tradycyjny (polowy) nie jest uzasadniona ekonomiczne.
Technologia ta nie była stosowana do tej pory w produkcji towarowej owoców jagodowych w Polsce, ani na świecie. Wpłynie ona na ograniczenie zużycia fungicydów, lepsze wybarwienie owoców, zwiększenie ich trwałości w łańcuchu logistycznym. Jednocześnie rozwiąże problem w skali globalnej producentów malin w kontekście wydłużenia trwałości owoców, a co za tym idzie obszar oddziaływania rezultatu operacji wykroczy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Dopracowanie i upowszechnienie technologii produkcji owoców miękkich o podwyższonej wartości odżywczej i prozdrowotnej pod osłonami, w niekorzystnych warunkach glebowo-klimatycznych, da szansę innym producentom na prowadzenie produkcji owoców w warunkach, w których uprawa w sposób tradycyjny (polowy) nie jest uzasadniona ekonomiczne.
II. Innowacja produktowa
W ramach operacji wyprodukowane zostały owoce malin deserowych o podważonej zawartości związków bioaktywnych, w tym antyoksydantów i witaminy C. Maliny o prognozowanej parametrach jakościowych nie są dostępne na rynku.
III. Innowacja organizacyjna
Zaproponowano modelowe rozwiązania organizacji ręcznego zbioru owoców malin w aspekcie minimalizacji nakładów robocizny, a tym samym wzrostu wydajności zbioru i zmniejszeniu kosztochłonności produkcji owoców malin.
Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego
na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich