
Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zaprasza do wzięcia udziału w Konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w województwie pomorskim w roku 2025.
Celem konkursu jest szerzenie dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego, wdrażanie najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych, rozpowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego.
W Konkursie na etapie wojewódzkim może brać udział każdy rolnik, który spełnia m.in. poniższe warunki:
- wytwarza produkty rolnictwa ekologicznego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 i posiada aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą;
- prowadzi gospodarstwo ekologiczne na terenie województwa pomorskiego.
Zgłoszenia uczestnictwa w konkursie można dokonać za pośrednictwem Poczty Polskiej lub mailowo, na druku stanowiącym Załącznik nr 1 do regulaminu, do Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, w terminie do 10 lipca 2025 r. na adres: Lubań, ul. T. Maderskiego 3, 83-422 Nowy Barkoczyn lub e-mail: sekretariat@podr.pl z dopiskiem: KONKURS NA NAJLEPSZE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE W ROKU 2025
Laureat I miejsca etapu wojewódzkiego zostanie zgłoszony do etapu krajowego konkursu .
https://cdr.gov.pl/60-prow-2007-2013/5162-najlepsze-gospodarstwo-ekologiczne
Wojewódzki Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w roku 2025 realizowany jest w ramach operacji własnej „Od ekologicznego ziarenka do bio bochenka. Dobre praktyki na rzecz skracania łańcucha dostaw”.
Celem operacji jest rozwój rolnictwa ekologicznego poprzez wymianę doświadczeń między producentami, przetwórcami i dystrybutorami produktów ekologicznych oraz promocję korzyści związanych z ekologiczną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Dodatkowo celem operacji jest wzmacnianie świadomości ekologicznej, informowanie o dostępnych formach wsparcia finansowego oraz popularyzację proekologicznych zachowań i prozdrowotnych walorów spożywania żywności ekologicznej.