
Operacja dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Schemat II Pomocy Technicznej WPR 2023-2027 – Wsparcie operacji realizowanych w ramach KSOW+. Operacja realizowana przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Uczestnikami Konferencji i Warsztatów mogą być:
- doradcy rolniczy,
- koła gospodyń wiejskich,
- mieszkańcy obszarów wiejskich,
- naukowcy,
- placówki oświatowe,
- przedsiębiorcy,
- konsumenci żywności,
- organizacje pozarządowe działające na rzecz obszarów wiejskich,
- przetwórcy żywności,
- rolnicy Inni – zainteresowani tematyką Konferencji i Warsztatów
📅 6.11.2025 r., w godzinach 10.00-17:00
📍📍Bazuny Hotel*** & SPA ul. Kościuszki 17, 83-400 Kościerzyna
🔖 Organizator: Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu
W programie konferencji :
- „Chów i dobrostan drobiu wodnego w małych gospodarstwach – nowe spojrzenie”
wystąpienie o trendach w chowie gęsi, rasach, żywieniu i systemach utrzymania zgodnych z dobrostanem. - „Przetwórstwo gęsi w warunkach RHD i MOL – wyzwania i szanse”
omówienie wymagań sanitarnych, organizacji małej przetwórni, etykietowania, logistyki i sprzedaży produktów. - „Właściwości mięsa drobiu wodnego”
omówienie właściwości wartości odżywczych, czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu wodnego. - „Tradycja i kuchnia – jak promować produkty z gęsiny lokalnie i w internecie?”
jak opowiadać historię produktu, roli dziedzictwa kulinarnego i techniki promocji w social mediach.
W programie warsztatów :
- Prezentacja techniki rozbioru gęsi (filetowanie, porcjowanie, oddzielanie tłuszczu, podrobów),
- Omówienie zasad BHP oraz wykorzystanie tuszki drobiowej,
- Każda grupa przygotowuje inne danie (przydział z góry):
- Okrasa
- Piersi z gęsi na sałacie z sosem na gęsim smalcu
- Zupa cytrynowa z gęsi
- Degustacja potraw z komentarzem prowadzącego
Osoba odpowiedzialna:
Lucyna Wysocka
tel.: +48 695 632 798
e-mail: l.wysocka@podr.pl
Rejestracja:
|
|
Do pobrania: