Konferencja i warsztaty pt. „Od jajka do gęsi – innowacje w chowie i przetwórstwie drobiu wodnego”.

Operacja dofinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Schemat II Pomocy Technicznej WPR 2023-2027 – Wsparcie operacji realizowanych w ramach KSOW+. Operacja realizowana przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Uczestnikami Konferencji i Warsztatów mogą być:

  1. doradcy rolniczy,
  2. koła gospodyń wiejskich,
  3. mieszkańcy obszarów wiejskich,
  4. naukowcy,
  5. placówki oświatowe,
  6. przedsiębiorcy,
  7. konsumenci żywności,
  8. organizacje pozarządowe działające na rzecz obszarów wiejskich,
  9. przetwórcy żywności,
  10. rolnicy Inni – zainteresowani tematyką Konferencji i Warsztatów

📅 6.11.2025 r., w godzinach 10.00-17:00

📍📍Bazuny Hotel*** & SPA ul. Kościuszki 17, 83-400 Kościerzyna

🔖 Organizator: Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu

W programie konferencji :

  1. „Chów i dobrostan drobiu wodnego w małych gospodarstwach – nowe spojrzenie”
    wystąpienie o trendach w chowie gęsi, rasach, żywieniu i systemach utrzymania zgodnych z dobrostanem.
  2. „Przetwórstwo gęsi w warunkach RHD i MOL – wyzwania i szanse”
    omówienie wymagań sanitarnych, organizacji małej przetwórni, etykietowania, logistyki i sprzedaży produktów.
  3. „Właściwości mięsa drobiu wodnego”
    omówienie właściwości wartości odżywczych, czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu wodnego.
  4. „Tradycja i kuchnia – jak promować produkty z gęsiny lokalnie i w internecie?”
    jak opowiadać historię produktu, roli dziedzictwa kulinarnego i techniki promocji w social mediach.

W programie warsztatów :

  1. Prezentacja techniki rozbioru gęsi (filetowanie, porcjowanie, oddzielanie tłuszczu, podrobów),
  2. Omówienie zasad BHP oraz wykorzystanie tuszki drobiowej,
  3. Każda grupa przygotowuje inne danie (przydział z góry):
    • Okrasa
    • Piersi z gęsi na sałacie z sosem na gęsim smalcu
    • Zupa cytrynowa z gęsi
  4. Degustacja potraw z komentarzem prowadzącego

Osoba odpowiedzialna:
Lucyna Wysocka
tel.: +48 695 632 798
e-mail: l.wysocka@podr.pl

Rejestracja:

Do pobrania:

Inne aktualności:

16 szkoleń w formie warsztatowej „Gleba jako naturalny magazyn wody”

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Przegląd prywatności
Pomorski ODR

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Niezbędne

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Analityka

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.