Przejdź do treści
Szukaj

Choroby i szkodniki w uprawach kukurydzy

Szybki wzrost powierzchni uprawy kukurydzy na terenie Polski, stosowanie niewłaściwego płodozmianu oraz ocieplenie klimatu spowodowało duże zwiększenie nasilenia występowania chorób kukurydzy. Straty powodowane przez organizmy szkodliwe wahają się w zakresie 10-30 procent, a często sięgają nawet 50 procent – jeden szkodnik może powodować straty sięgające kilkuset milionów złotych. Zapraszamy do zapoznania się z materiałami opracowanymi w ramach Program Wieloletniego Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB na lata 2015-2020 dotyczącymi monitorowania organizmów szkodliwych w uprawach kukurydzy.

Do pobrania:

Inne aktualności:

Konferencja: Działalność KGW w praktyce – wymogi formalno-prawne i bezpieczeństwo żywności

Konferencja: Działalność KGW w praktyce – wymogi formalno-prawne i bezpieczeństwo żywności