Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kościerzynie informuje, że w związku z opublikowanym w dniu 23.05.2025r. Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) 2025/1072 z dnia 22 maja 2025 r. zmieniającym załącznik I do Rozporządzenia Wykonawczego (UE) 2023/594 ustanawiającego szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń, od dnia 24.05.2025r. zmianie ulega regionalizacja obszarów objętych ograniczeniami dotycząca powiatu kościerskiego. Teren gminy Nowa Karczma oraz Liniewo zostanie włączony do obszaru objętego ograniczeniami II- strefa różowa. Na mocy powyższych Rozporządzeń hodowców świń z obszarów wyżej wymienionych gmin oprócz dotychczas obowiązujących wymagań będą dodatkowe, m.in. z zakresu przestrzegania zasad bioasekuracji.
Najważniejsze zmiany dotyczą:
– obowiązku zgłaszania do Powiatowego Lekarza Weterynarii każdego przemieszczenia świń celem wydania pisemnego pozwolenia
– świnie przemieszczane mogą być do rzeźni posiadającej zatwierdzenie i zgodę właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii na ubój świń ze stref objętych ograniczeniami II (na terenie powiatu kościerskiego na dzień 23.05.2025 r. znajduje się 1 rzeźnia posiadająca takie zatwierdzenie tj. Firma Handlowo Usługowa Ryszard Woźniak, Papiernia ul. Grajewo 3, 83-424 Lipusz)
– przestrzegania przez hodowców świń wymagań wynikających z załącznika III Rozporządzenia 2023/594 (obejmującego m.in.: obowiązek umożliwienia mycia i dezynfekcji rąk w budynkach i pomieszczeniach gospodarstwa, gospodarstwo musi posiadać plan bioasekuracji obejmujący m.in. ustanowienie stref czystych i brudnych, procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów, środków transportu, wyposażenia i higieny personelu – przykładowe wzory dostępne są na stronie PIW Kościerzyna pod adresem: https://www.piwkoscierzyna.com.pl/druki-do-pobrania/, posiadanie ogrodzenia ochronnego gospodarstwa, a co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie oraz budynków, w których przechowuje się paszę i ściółkę)
– zakazu organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów zwierząt z udziałem świń
– zakazu prowadzenia działalności nadzorowanej w zakresie skupu świń lub pośrednictwa w obrocie świniami, z wyłączeniem pośrednictwa bez wykorzystywania obiektów budowlanych lub innych miejsc.
Dodatkowo dopuszcza się przeprowadzenie uboju świń utrzymywanych w gospodarstwach w celu produkcji mięsa na użytek własny, pod warunkiem, że świnie te były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed ubojem, świnie te zostaną poddane
badaniu przedubojowemu, a mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu poubojowemu przez Urzędowego Lekarza Weterynarii. Hodowcy zobowiązani są do informowania – zgłaszania Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii każdego przypadku padnięcia świni w gospodarstwach położonych na obszarach objętych ograniczeniami II. Wszystkie odstrzelone dziki będą podlegać badaniu w kierunku afrykańskiego pomoru świń.
Aktualne mapy obejmujące obszary objęte ograniczeniami znajdują się na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem: https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
W związku z powyższym proszę o rozpowszechnienie powyższych informacji wśród hodowców trzody chlewnej zwłaszcza z terenu gminy Nowa Karczma i Liniewo w sposób zwyczajowo przyjęty.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kościerzynie
Karolina Szuttenberg-Narloch