Trzeci i ostatni cykl spotkań z pięcioma grupami: rolników, małżonków rolników, domowników czy osób zatrudnionych w rolnictwie, z zakresu nowoczesnych technologii chowu i hodowli bydła ras mięsnych za nami. Gospodarstwo, w którym prowadzona jest demonstracje, należy do Pana Wojciecha Etmańskiego i położone jest w miejscowości Trzepowo.
W części teoretycznej uczestnicy spotkań zapoznali się z wynikami obserwacji i możliwością ich wykorzystywania w praktyce. Właściciel gospodarstwa podzielił się swoimi uwagami dotyczącymi funkcjonowania zamontowanego systemu do zdalnego monitorowania zmian masy ciała bydła – CalmScale, służącemu poprawie efektywności zarządzania stadem bydła mięsnego.
Kolejnymi tematami przedstawionymi słuchaczom były rozwiązania w zakresie bioasekuracji i zapobiegania chorobom zwierząt, z uwzględnieniem wczesnego zgłaszania objawów chorób zakaźnych zwierząt, organizacją pracy w gospodarstwie specjalizującym się w chowie lub hodowli bydła mięsnego w tym zasadom BHP.
W części praktycznej mieliśmy okazje obejrzeć działanie systemu CalmScale w praktyce w budynku inwentarskim. Obejrzeliśmy również i oceniliśmy kiszonkę z kukurydzy, która była przygotowywana w czasie poprzedniego cyklu szkoleń.
Spotkania kończyły się podsumowaniem demonstracji i dyskusją.