W dniu 13 sierpnia 2023 roku na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie odbył się II Etap VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR), a współorganizatorem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem Konkursu było promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Uroczystego otwarcia dokonali: Poseł na Sejm RP Kazimierz Smoliński, Agata Żemetro – zastępca dyrektora KOWR OT w Pruszczu Gdańskim, Jacek Paziewski Zastępca Prezesa KRUS.

Wśród gości obecni byli także: Karol Rabenda – podsekretarza stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych, II Wicewojewoda Aleksander Jankowski, Edyta Cieślak za-ca dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki społecznej, Prezesi i Dyrektorzy instytucji okołorolniczych.

Podczas pomorskiego finału „Bitwy Regionów” wystąpił zespół Rokocinianki, zespół Fisolki, a przed ogłoszeniem wyników zespół M-Power. Dodatkowo Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, Państwowy Instytut Badawczy przedstawił prezentacje nt. „Zioła dla zdrowia Polaków”.

Do konkursu przystąpiło 12 KGW, które zwyciężyły w zmaganiach powiatowych województwa pomorskiego. Po degustacji komisja konkursowa w składzie: Aneta Orlikowska (MRiRW), Justyna Rydzińska (ARIMR), Piotr Mańko (KOWR), na czele z współzałożycielem Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku Andrzejem Ławniczakiem wyłoniła 3 laureatów:

I miejsceKaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” z pow. kościerskiego, przygotowało zupę rybną z ziemniakami, otrzymało nagrodę finansową w wysokość 5 000,00 zł. Stowarzyszenie będzie reprezentowało nasze województwo na etapie krajowym „Bitwy Regionów”, która odbędzie się w październiku br.

II miejsce –  Koło Gospodyń Wiejskich Sztumska Wieś z pow. sztumskiego, za potrawę kassler w sosie śmietanowym z kluskami z dyni i pruskimi buraczkami. Nagroda finansowa w wysokości 3 500,00 zł

III miejsce – Kółko Rolnicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Koźlinach z pow. gdańskiego, za kaczkę z klinikami krajanymi. Zdobyło nagrodę finansową w wysokości 2 000,00 zł

Do konkursu przystąpiły również poniższe KGW, które przygotowały następujące potrawy.

1) Koło Gospodyń Wiejskich w Mostach (powiat lęborski): kaczka faszerowana w sosie żurawinowym,
2) Kółko Rolnicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach (powiat kartuski): pierś z gęsi z pieczoną gruszką,
3) KGW Siwiałka “Zjawiskowe Gadziny” (powiat starogardzki): szczupak faszerowany,
4) KGW ZielnoHuckie Białki (powiat chojnicki): danie z gęsi,
5) KGW w Tychnowach (powiat kwidzyński): golonka w piwie z powiślańskimi jabłkami z kaszą gryczaną z dodatkiem kapusty z kminkiem i jabłkami,
6) KGW “Borowianki” w Borowym Młynie (powiat bytowski) : skoczny trus,
7) KGW w Sokolu (powiat człuchowski): janosikowe przysmaki,
8) KGW w Solnicy (powiat nowodworski): kaczy rosół z pulpecikami,
9) Kółko Rolnicze – KGW Stowarzyszenie Kobiet Bożepole Wielkie (powiat wejherowski): pstrąg pod pierzynką darów lasu.

Podczas wydarzenia uczestnicy mogli skorzystać z porad na stoiskach informacyjno-promocyjnych zaproszonych instytucji:

– Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim,
– Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Gdyni,
– Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego OR w Gdańsku,
– Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, (stoisko PODR w Lubaniu przygotował dział DROW oraz PZDR w Tczewie),
– Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. Państwowy Instytut Badawczy,
– Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej,
– PGL Lasy Państwowe,
– Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych „AGRO”.

Ewelina Szyc