Przejdź do treści
Szukaj

Wsparcie produkcji ekologicznej w Polsce jest jednym z priorytetowych działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 (PS WPR) można realizować Interwencję – Rolnictwo ekologiczne i ubiegać się płatności ekologiczne. Celem interwencji jest wspieranie dobrowolnych zobowiązań rolników, którzy podejmują się utrzymać lub przejść na praktyki i metody rolnictwa ekologicznego określone w prawodawstwie unijnym i krajowym.

O tym  kto może otrzymać wsparcie i jakie wymogi trzeba spełniać rozmawialiśmy 2 kwietnia w Lubaniu podczas konferencji pt. „Wsparcie finansowe do produkcji ekologicznej” zorganizowanej przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.

Spotkanie otworzył Dyrektor PODR  w Lubaniu Aleksander Mach. Dyrektor przedstawił również stan rolnictwa ekologicznego w Polsce i w woj. pomorskim, wskazał jak konsumenci postrzegają żywność ekologiczną oraz podkreślił produkcję, w której przodujemy jako kraj w UE, czyli produkcja owoców, w tym jabłek ekologicznych.

Następnie Agnieszka Jereczek, gł. sp. ds. rolnictwa ekologicznego PODR w Lubaniu omówiła „Proces certyfikacji w pigułce”. Podkreśliła, że o wsparcie mogą ubiegać się rolnicy objęci nadzorem jednostki certyfikującej oraz posiadający poświadczenie, że konkretne uprawy spełniają wymogi produkcji ekologicznej. Do tego wskazała, gdzie szukać informacji nt. zasad produkcji ekologicznej, m.in. na stronie https://podr.pl/ochrona-srodowiska-i-ekologia/ oraz na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wypełnianiu dokumentacji gospodarstwa.

Kolejnym prelegentem był Przemysław Tołczyk st. specjalista ds. ekonomiki rolnictwa PODR w Lubaniu, który przedstawił temat „Działania premiowane związane z rolnictwem ekologicznym” – omówił działania inwestycyjne, gdzie rolnictwo ekologiczne jest w szczególny sposób premiowane (punktowane) m.in.  Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność, Premie dla Młodych rolników, Rozwój małych gospodarstw. Podkreślił jakie podstawowe  wymogi należy spełnić, aby móc starać się o dodatkowe wsparcie finansowe.

Najwięcej czasu poświęcono na temat „Zasady realizacji zobowiązania ekologicznego w roku 2025”, który również zaprezentowała Agnieszka Jereczek. Przedstawiła możliwości ubiegania się wsparcie finansowe dla gospodarstw ekologicznych – w tym dopłaty tzw. powierzchniowe (w ramach 5 letniego zobowiązania), omówiła kategorie zobowiązań z podziałem na GO, TUZ i plantacje sadownicze oraz wymogi przy poszczególnych pakietach i roślinach uprawnych. Warto dodać, że dopłaty w rolnictwie ekologicznym są zróżnicowane w zależności od uprawy od 1043 zł/ha do 3105 zł/ha, a do tego po spełnieniu warunku odpowiedniej obsady zwierząt, można się ubiegać o dodatkową dopłatę w kwocie 573 zł/ha w ramach tzw. premii zwierzęcej.  Wykładowczyni przedstawiła również możliwości łączenia rolnictwa ekologicznego z innymi dopłatami, np. ekoschematami i innymi interwencjami.

Podczas szkolenia był czas na dyskusję, wymianę wiedzy i doświadczenia, zadano wiele konkretnych pytań, a uczestnicy spotkania ocenili wydarzenie jako zorganizowane na wysokim poziomie, z ogromną dawką wiedzy merytorycznej. Dziękujemy za obecność i aktywne uczestnictwo.

Swoje produkty do degustacji przekazali, m.in. członkowie PSPE BioPomorze, a wśród nich:

– Jagodowe Marzenie, Małgorzata i Jędrzej Siłakowscy  (kambucha)

– Kaszubska Aronia, Barbara i Marcin Lis ( soki, syropy, dżemy)

– Gospodarstwo ekologiczne Bogusław i Anita Szyca  ( sok jabłkowy, suszone owoce),

– Ekoelita , Ania i Jim Bartosiewicz  (zakwasy)

– Gospodarstwo ekologiczne Marian Cieśliński i sklep Bekon (wędliny swojskie)

– Gospodarstwo ekologiczne Jacek i Jan Plotta  (chleb swojski)

– Królewskie Łany, Sabina i Waldemar Król  (ciasto domowe),

– Gospodarstwo ekologiczne, Sebastian i Gabriela Meyer (domowe ciasto, zupa z brukwi)

– Gospodarstwo eko Jolanta Wattecamp z Wysina (przekąska domowa)

– Stara Mleczarnia, Zakład Produkcyjny w Zielinie i Bobolice , sery Kaszubskie i Old Sellin,     masło