W dniu 28 października 2022 roku w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział w Starym Polu odbył się II Etap VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem Konkursu było promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Uroczystego otwarcia dokonała Zastępca Dyrektora Departamentu Oświaty i Polityki Społecznej MRiRW Natalia Latocha. Poseł na Sejm RP Kazimierz Smoliński odczytał list gratulacyjny skierowany do KGW od Henryka Kowalczyka, Wiceprezesa Rady Ministrów Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród zaproszonych gości obecni byli również: europosłanka Anna Fotyga, II Wicewojewoda Aleksander Jankowski, Prezesi i Dyrektorzy instytucji rolniczych i samorządowych, a także samorządowcy.
Podczas pomorskiego finału „Bitwy Regionów” wystąpił Zespół Pieśni i Tańca “Małe Żuławy” prowadzony przez Anettę Ciok przy Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Starym Polu.
Przed ogłoszeniem wyników odbył się panel dyskusyjny na temat m.in. roli KGW w promocji żywności i aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich, w którym uczestniczyli: Agata Żemetro – zastępca dyrektora KOWR OT w Pruszczu Gdańskim, Justyna Rydzińska – zastępca dyrektora ARiMR OR w Gdyni, Andrzej Dolny dyrektor PODR w Lubaniu, Marcin Drewa dyrektor KRUS OR w Gdańsku.
Do konkursu przystąpiło 8 KGW, które zwyciężyły w zmaganiach powiatowych województwa pomorskiego. Po degustacji komisja konkursowa na czele z współzałożycielem Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku Andrzejem Ławniczakiem wyłoniła 3 laureatów:
I miejsce za żeberka po żuławsku zdobyło Stowarzyszenie dla wsi Lubieszewo i nie tylko z pow. nowodworskiego, które otrzymało nagrodę finansową w wysokość 5 000,00 zł od organizatora oraz zaproszenie do Brukseli od europosłanki Anny Fotygi.
Ponadto Stowarzyszenie będzie reprezentowało nasze województwo na etapie krajowym „Bitwy Regionów”, która odbędzie się w grudniu br.
II miejsce – za rumianą przepiórkę z musem pietruszkowym zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich
w Sierakowicach „Sercem Podszyte” z pow. kartuskiego, nagroda finansowa w wysokości 3 500,00 zł
III miejsce– za klopsiki z pomuchla (z dorsza) – otrzymało Kółko – Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Przetoczynie z pow. wejherowskiego, zdobyło nagrodę finansową w wysokości 2 000,00 zł
Do konkursu przystąpiły również poniższe KGW:
- Kółko Rolnicze – Koło Gospodyń Wiejskich w Miłobądzu z pow. tczewskiego prezentowana potrawa to – Bliniec/mandach (babka ziemniaczana z kapustą kiszoną)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Jęcznikach Wielkich z pow. człuchowskiego prezentowana potrawa to – Mięsny specjał z Jęcznik
- Koło Gospodyń Wiejskich we Wdzie z pow. starogardzkiego przygotowało zupę:
Czerninę, czyli czarną polewkę - Koło Gospodyń Wiejskich “Borowianki” w Borowym Młynie z pow. bytowskiego
prezentowana potrawa to Borowska kaczka nadziewana kaszubskim złotem - Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej Chocinie ”Chocinianki” z pow. chojnickiego –
prezentowana potrawa to Pierś z kaczki na kapuście czerwonej podana z ciszką ziemniaczaną
Podczas wydarzenia uczestnicy mogli skorzystać z porad na stoiskach informacyjno-promocyjnych zaproszonych instytucji:
– Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa OT w Pruszczu Gdańskim,
– Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Gdyni,
– Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego OR w Gdańsku,
– Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu,
– Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska,
– PGL Lasy Państwowe,
– Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych „AGRO”.
Ewelina Szyc