W dniach od 27 do 29 lipca br. miałyśmy przyjemność uczestniczyć w praktykach dotyczących „Zbioru rzepaku i wyrobu oleju rzepakowego” w Gospodarstwie Produkcyjno-Handlowo-Usługowym „Kowalski” w Winnikach na Mazowszu.

Państwo Kowalscy wraz z córkami zajmują się produkcją tradycyjnego oleju lnianego i rzepakowego. Prowadzą również hodowlę zarodową świni złotnickiej białej pod ścisłą kontrolą Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Obecnie jest to największa hodowla tej unikatowej rasy świń w Polsce. Gospodarstwo prowadzone przez Państwa Kowalskich zajmuje powierzchnię 130 ha i jest w dużej mierze samowystarczalne. Gospodarze sami uprawiają len i rzepak, z którego wytwarzany jest olej i sprzedają go we własnym zakresie. Pozostałe po produkcji  makuchy są doskonałą, ekologiczną i pożywną paszą dla trzody chlewnej. Gospodarstwo wykonuje również usługi rolnicze dzięki corocznie modernizowanemu parkowi maszynowemu, prowadzi zagrodę edukacyjną, a także znajduje się na liście krajowych gospodarstw demonstracyjnych.

W ramach praktyki uczestniczyłyśmy w tłoczeniu oleju rzepakowego oraz lnianego z dojrzałych nasion metodą „na zimno”. Metoda ta polega na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez podgrzewania ich przed tłoczeniem i w trakcie tłoczenia. Gospodarstwo posiada w ofercie ponad 10 rodzajów olejów tłoczonych na zimno z różnymi dodatkami.

Dzięki wizycie w gospodarstwie Państwa Kowalskich miałyśmy okazje poszerzyć swoją wiedzę i zapoznać się z innowacyjnymi działaniami, które mogą być przykładem dla naszych rolników.

Karolina Bednarczyk
PZDR w Kwidzynie