Za nami V Pomorski Ekofestiwal, czyli wydarzenie przepełnione żywnością prosto z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych z Pomorza i innych lokalnych producentów.
Impreza odbyła się w dniu 27 sierpnia 2023 r. na Bazarku Natury w Krępie Słupskiej, której współorganizatorami byli m.in. Centrum Kultury i Biblioteka Publiczna Gminy Słupsk oraz Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BioPomorze.
Podczas Bazarku odwiedzający mieli okazję nie tylko zakupić produkty prosto od gospodarzy; żywność bez nawozów mineralnych i innych środków produkcji rolnej, produkty wytworzone zgodnie z systemem rolnictwa ekologicznego, w poszanowaniu do środowiska, a także przetwory bez zbędnych dodatków. Jedną z atrakcji był live cooking z Janem Kilańskim, który gotował na żywo potrawy z produktów ekologicznych dostępnych u wystawców podczas tego bazaru.
Dla najmłodszych uczestników została przygotowana strefa warsztatowo-edukacyjna w stylu zero waste.
Bardzo ważną kwestią promowania żywności wysokiej jakości, jaką są produkty ekologiczne, jest edukacja ekologiczna – kształtowanie świadomości konsumentów, ukierunkowanie na świadome zakupy przede wszystkim żywności, z jak najkrótszym składem, od lokalnych producentów.
Na Ekofestiwalu zaprezentowali się rolnicy z pasją i zaangażowaniem, oddani swojej pracy, rozumiejący ideę rolnictwa ekologicznego, dzielący się swoją wiedzą i doświadczeniem, współpracujący w PSPE BioPomorze:
- Ania i Jim Bartosiewicz Eko-Elita – żywność ekologiczna: bio zakwas z buraków, bio kasza gryczana, bio oleje tłoczone na zimno z rzepaku oraz warzywa,
- Zbyszek Hendrich – wyjątkowe permakulturowe gospodarstwo; ziemniaki, kabaczki, cukinie, dynie,
- Sabina i Waldek Król Królewskie Łany i ich sławne wariacje z pomidorów, kiszone, sosy, przetwory, octy oraz jajka,
- Basia i Marcin Lis Kaszubska Aronia – producenci polskiego czarnego złota czyli Aronii. świeża aronia oraz cała gama przetworów z polskiego superfruit i inne przetwory,
- Aneta Marczak Różana Zagroda Po raz pierwszy na EkoFestiwalu przetwory z róży,
- MJ Siłakowscy Jagodowe Marzenie przetwory z owoców jagodowych i nie tylko, w tym kombucha pod wieloma smakami!
- Siostry Dorota i Justyna Marszk Just Eko – kiszonki i przetwory z warzyw oraz owoców,
- Janek Napieralski – przede wszystkim olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale też przetwory i miody,
- Marek i Alicja Szutenberg – specjaliści od warzyw oraz pysznych zakwasów,
- Bogusław Szyca – król jabłek i soku jabłkowego,
- Waldek Szyszka – świeże maliny, borówka, kwiaty ozdobne,
- Jola Wattecamp Wysin truskawka – nasza Pani Truskawka; przetwory nie tylko z truskawki ale też świeże pomidory.
Na EkoFestiwalu gościli również:
- Wspaniałe lokalne sery Statkiewiczówka – sery zagrodowe,
- Eko Młyn Kazimierz Jachymski – ekologiczne mąki,
- Zioła pod różną postacią Zelné Cëda – Ziołowe Cuda,
- Przepiękna ceramika Pracownia Ptasilas,
- Biżuteria Donata i Jarosław Cybula.
Wydarzenie było doskonałą okazją do bezpośredniego kontaktu konsumentów z lokalnymi producentami, gdzie można było porozmawiać o produktach ekologicznych, podyskutować na temat zasad produkcji metodami ekologicznymi, nawiązać nowe znajomości i współpracę z innymi gospodarzami.
Nie ulega wątpliwości, że potrzeba nam więcej takich inicjatyw promujących żywność nie tylko bio, ale również wysokiej jakości od lokalnych producentów.
Gratulujemy organizatorom inicjatywy i życzymy dalszych sukcesów na rynku produktów eko.
Opracowała: Agnieszka Jereczek