Mając na uwadze panującą obecnie pandemię koronawirusa oraz bezpieczeństwo uczestników, chcąc trafić do szerokiego grona odbiorców, operacja została zrealizowana poprzez następujące formy, niwelujące kontakty osobiste:
- webinarium (szkolenia on-line)
W ramach szkolenia wyodrębnione zostały 3 grupy tematyczne z następującym programem:
1. produkcja rolnicza a adaptacja zmian klimatu:
- właściwe gospodarowanie wodą w uprawie roślin w aspekcie zachodzących zmiany klimatycznych,
- nowe techniki i technologie w uprawie, nawożeniu i ochronie roślin,
- rola postępu biologicznego w przeciwdziałaniu stresom biotycznym
i abiotycznym w uprawach rzepaku i pszenicy ozimej, - adaptacja produkcji zwierzęcej do zmian klimatu na przykładzie bydła (m.in. stres cieplny, wyposażenie techniczne w budynkach inwentarskich, baza paszowa, jednostki chorobowe i patogeny, metody chowu),
2. produkcja ekologiczna i budowanie świadomości konsumentów:
- produkt ekologiczny i jego wartość,
- marketing ekologiczny – profil konsumenta, miejsca sprzedaży,
- skracanie łańcucha dostaw,
- ekologiczna marka (w tym budowa wizerunku ekologicznej marki),
- znakowanie produktów eko (w tym etykieta i logowanie),
3. przedsiębiorczość, krótkie łańcuchy dostaw, budowanie marki, promocja:
- sprzedaż produktów rolnych w ramach krótkich łańcuchów dostaw, w tym dostawy bezpośrednie, sprzedaż bezpośrednia, działalność marginalna, lokalna i ograniczona (MLO),
- rolniczy handel detaliczny –prowadzenie działalności przetwórczej przez rolników,
- zagadnienia marketingu i reklamy oraz promocji produktów żywnościowych wytworzonych w ramach krótkich łańcuchów dostaw.
Każda z grup odbyła 2 – dniowe interaktywne szkolenie z udziałem moderatora i wykładowców zewnętrznych.
W szkoleniach udział wzięli m.in. rolnicy, przedstawiciele jednostek naukowych oraz instytucji związanych z sektorem rolnym w województwie pomorskim, doradcy/specjaliści PODR, przedsiębiorcy sektora rolno-spożywczego z terenu województwa pomorskiego oraz mieszkańcy obszarów wiejskich.
Wykładowcami webinariów byli: dr hab. Marcin Gołębiewski – prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego – Instytut Nauk o Zwierzętach, Katedra Hodowli Zwierząt, mgr inż. Monika Żurek – pracownik Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Radzikowie, mgr Jarosław Bień – wykładowca Akademicki w Wyższej Szkole Bankowej w Toruniu i Bydgoszczy, pedagog, trener, coach, doradca biznesowy, mec. Krzysztof Bień – wykładowca Akademicki w Wyższej Szkole Bankowej w Toruniu i Bydgoszczy, ekonomista, radca prawny. Szkolenie moderowała mgr Joanna Tereszkiewicz – wykładowca WSB w Toruniu i Bydgoszczy oraz Jarosław Bień.
- audycja radiowa:
- emisja TV: https://gdansk.tvp.pl/51101458/odc-27112020
Przedmiotem operacji była organizacja spotkań, których celem jest tworzenie sieci kontaktów i współpracy, usprawniających transfer wiedzy między nauką a praktyką rolniczą, a także zwrotny przekaz informacji z praktyki do nauki. Dzięki wzajemnym kontaktom i interakcjom możliwa jest wymiana doświadczeń w zakresie wdrażania innowacyjnych rozwiązań problemów i przygotowanie się do wyzwań stojących aktualnie przed rolnictwem i obszarami wiejskimi woj. pomorskiego.
Realizacja operacji przy wykorzystaniu narzędzi cyfrowych i za pośrednictwem dostępnych mediów, pozwoliła dotrzeć do jak największej liczy odbiorców, zachowując przy tym zasady bezpieczeństwa w dobie COVID-19.