Szukaj

Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w dniu 4 czerwca 2022 r. podczas XXIX Pomorskich Agro – Targów zorganizował konkurs kulinarny pn. „Słodkie i wytrawne dania z rabarbarem”.

Do konkursu przystąpiło 12 organizacji pozarządowych – Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń z kilku powiatów tj. z powiatu kościerskiego, kartuskiego, starogardzkiego, gdańskiego i wejherowskiego.

Celem konkursu było wyłonienie najsmaczniejszego dania oraz aktywizacja i integracja organizacji pozarządowych, popularyzacja potraw z rabarbarem i przeciwdziałanie wadliwym nawykom żywieniowym. Przedmiotem oceny były walory smakowe i estetyczne gotowych dań lub potraw z uwzględnieniem deserów, w których jednym ze składników jest rabarbar.

Potrawy zgłoszone do konkursu były bardzo zróżnicowane i unikatowe. Serwowane były zarówno desery tj. ciasta z rabarbarem oraz lody z rabarbarem, a także dania wytrawne tj. gołąbki z rabarbarem, lędźwie w musie rabarbarowym, karkówka, makaron z rabarbarem, zrazy zawijane z rabarbarem oraz pierś z kaczki otulona pysznym sosem rabarbarowym.

Laureaci konkursu kulinarnego pn. „Słodkie i wytrawne dania z rabarbarem”:

Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu ufundował puchary dla laureatów konkursu oraz pamiątkowe dyplomy dla wszystkich uczestników.

Fundatorami nagród dla laureatów konkursu byli: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Pomorski Oddział Regionalny w Gdyni, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Pruszczu Gdańskim, Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku, Pomorska Izba Rolnicza oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.

Ponadto organizacje uczestniczące w konkursie otrzymały nagrody w postaci produktów od Zakładów Mięsnych SKIBA oraz firmy OCETIX Wytwórni Octu i Majonezu w Grudziądzu.

Koła Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszenia podczas targów również prezentowały lokalną, tradycyjną żywość oraz rękodzieło, wystawiając stoiska z przetworami, ciastami i regionalnymi wytrawnymi potrawami.

Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i serce włożone w przygotowanie dań konkursowych oraz stoisk. Słowa podziękowania kierujemy także do członków komisji jury za pracę społeczną i poświęcony czas.

 W imieniu laureatów serdecznie dziękujemy sponsorom za ufundowanie nagród.

Ewelina Szyc, Aleksandra Wysocka, Weronika Lepak

Skip to content