Relacja z finału konkursu kulinarnego na potrawy z kaszy jaglanej

W sobotę 1 czerwca 2019 r., podczas pierwszego dnia XXVIII Pomorskich Agro Targów w Lubaniu,  Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich przeprowadził konkurs kulinarny na potrawy z kaszy jaglanej. Celem konkursu było m.in. popularyzowanie i pogłębianie wiedzy o potrawach z kasz, propagowanie potraw z kaszy jaglanej i wyłonienie najsmaczniejszej potrawy. W konkursie uczestniczyły organizacje pozarządowe z województwa pomorskiego. Smak 13 potraw zgłoszonych do konkursu oceniała komisja powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w składzie: Piotr Hałuszczak – przewodniczący, prezes WZRKiOR, oraz członkowie: Grażyna Greinke – dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie i Dariusz Tryzna – redaktor naczelny Kuriera Kaszubskiego.

Komisja miała nie lada gratkę, ponieważ nasze Panie kolejny raz zaskoczyły wszystkich pomysłami. Po ocenie i degustacji komisja przyznała:  

  • I miejsce – dla KGW z Liniewa za „Pierogi z kaszą jaglaną i okrasą z gęsi”
  • II miejsce – dla KGW z Osówka za „Kulki Aleksandra”
  • III miejsce – dla KGW Rzeczpospolita Babska z Wiślinki za „Jaga Burger”.

Sponsorami nagród dla laureatów byli: Pomorska Izba Rolnicza, Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku oraz organizator. Wszystkie organizacje uczestniczące w konkursie otrzymały nagrody rzeczowe za udział, które  ufundował i wręczył dyrektor PODR w Lubaniu Andrzej Dolny. Od firmy PRYMAT sp. z o.o. z Jastrzębia Zdroju panie otrzymały zestawy przypraw do potraw. 

Kilka słów o wartości odżywczej tej najstarszej z kasz. Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa, które uprawiano już w epoce neolitu, tj. 7000 lat p.n.e. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej – zawiera mało skrobi, za to sporo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny), a także żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu, dlatego poleca się ją osobom chorującym na celiakię i stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Dzięki posiadanym właściwościom antywirusowym może zmniejszać stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym lekarstwem na katar J. Kasza jaglana oraz kasza gryczana mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

W imieniu laureatów serdecznie dziękuję sponsorom za ufundowanie nagród. Dziękuję również niezawodnej komisji, która już kilka lat pracuje społecznie w dniu wolnym. Dziękuję również organizacjom za wyjątkowe potrawy zgłoszone do konkursu!

Barbara Ditrich

Ilość wyświetleń artykułu: 246