Relacja z konkursu kulinarnego pn. „Potrawy z ryżu”

W niedzielę 4 czerwca 2017 r., podczas XXVI Pomorskich Agro Targów w Lubaniu, Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizował i przeprowadził konkurs kulinarny pn. „Potrawy z ryżu”, który był  skierowany do  organizacji pozarządowych z Województwa Pomorskiego. Celem konkursu było upowszechnienie wiedzy o różnorodności potraw, które zadomowiły się w naszych domach i to  niekoniecznie tradycyjnych oraz wyłonienie najsmaczniejszej potrawy.  Komisja konkursowa, powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu Andrzeja Dolnego, w składzie: przewodniczący Piotr Hałuszczak – Prezes Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku oraz członkowie: Grażyna Greinke – dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie, Renata Wiczling z Pomorskiej Izby Rolniczej i Dariusz Tryzna – redaktor Kuriera Kaszubskiego oceniała smak 15 potraw. Po ocenie i degustacji komisja przyznała:

  • I miejsce dla Kościerskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kościerska Chata” za Frykasy – ryż z jabłkami i białym sosem
  • II miejsce dla KGW z Wielkiego Klincza za Gołąbki w sosie pomidorowym
  • III miejsce dla KGW z Nowej Karczmy za Risotto z w kieszonkach
  • Nagrodę specjalną dla KGW z Lipusza za Chleb dla ozdrowieńców.

Wszystkim uczestnikom konkursu organizator ufundował nagrody i pamiątkowe dyplomy za udział. Gościem specjalnym był Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi  Ryszard Zarudzki, który wraz z dyrektorem PODR w Lubaniu Andrzejem Dolnym, wręczył laureatom puchary.

Sponsorami nagród dla laureatów byli:

 Pomorska Izba Rolnicza

 

Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku

firma PRYMAT Sp. z o.o. z Jastrzębia Zdroju

Gratulujemy laureatom i jednocześnie w ich imieniu składamy sponsorom serdeczne podziękowanie.

Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Produkty zbożowe, to produkty żywnościowe powstałe w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Są one jednym z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych pokarmów człowieka – począwszy od polewek ugotowanych z rozdrobnionych ziaren, poprzez placki czy chleb do różnorakich produktów współcześnie spożywanych. Ryż stosuje się w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Na rynku dostępne są różne  gatunki ryżu różniące się kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością głównego składnika skrobi (amylopektyny). Podczas gotowania ryż stopniowo wchłania wodę i pęcznieje. Im ziarno jest krótsze i bardziej pękate, tym więcej w nim amylopektyny, czyli po ugotowaniu będzie bardzo kleisty. Ryż jest codziennym pożywieniem niemal połowy ludności na świecie.

Ośrodek nasz świętuje jubileusz 60-lecia. Z tej okazji na scenie zaprezentowały się trzy KGW:  Mały Klincz, Nowa Karczma i Wielki Klincz „Sąsiadki Aparatki”, które dostarczyły widzom sporą dawkę humoru. Gratulujemy i dziękujemy!!!

Ilość wyświetleń artykułu: 886