Relacja z konkursu kulinarnego pn. „Potrawy regionalne z ziemniaków”

W sobotę 16 września 2017 r. w Lubaniu podczas XX Kaszubskiej Jesień Rolniczej Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizował i przeprowadził konkurs kulinarny pn. „Potrawy regionalne z ziemniaków”, który był skierowany do organizacji pozarządowych z Województwa Pomorskiego. Celem konkursu było popularyzowanie i pogłębianie wiedzy o regionalnych tradycjach kulinarnych, propagowanie potraw i dań z ziemniaków, aktywizacja i integracja organizacji pozarządowych, a także wyłonienie najsmaczniejszej potrawy. Przedmiotem oceny były walory smakowe potraw, w których co najmniej 50% surowca stanowiły ziemniaki. Komisja konkursowa, w składzie: przewodniczący Piotr Hałuszczak – Prezes Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Gdańsku oraz członkowie: Dariusz Tryzna – redaktor Kuriera Kaszubskiego i Robert Groth – redaktor Radia Gdańsk, oceniała smak 15 potraw. Po ocenie i degustacji przyznała:

  • I miejsce dla KGW z Liniewa za Gołąbki ziemniaczane szare
  • II miejsce dla KGW ze Starego Barkoczyna za Babkę ziemniaczaną
  • III miejsce dla Fundacji „Ocalić od zapomnienia” za Ciastka z ziemniaków
  • Nagrodę specjalną dla Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kaszubska Chata” za Prażonki.

Wszystkim uczestnikom konkursu organizator ufundował nagrody i pamiątkowe dyplomy za udział. Sponsorami nagród dla laureatów była również firma PRYMAT sp. z o.o. z Jastrzębia Zdroju  – 

i Gdańskie Młyny sp. z o.o. – 

Gratulujemy laureatom i jednocześnie w ich imieniu serdecznie dziękujemy sponsorom.
Podziękowanie kierujemy również do członków komisji za pracę w sobotę.

Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze, a w naszej codziennej diecie są źródłem witaminy C. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Ich pozytywny wpływ na nasz organizm ma dość długą listę, m. in.: obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego (w tym również jelit), pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, redukują stres itp. Okłady z ugotowanych ziemniaków są wykorzystywane przy zapaleniu zatok, bólach uszu, reumatycznych czy bólu brzucha. Z kolei okłady z plastrów surowych ziemniaków łagodzą bóle migrenowe.  Maseczki z ugotowanych ziemniaków stosowane są na poparzenia, trądzik, odmrożenia czy liszaje.

Ilość wyświetleń artykułu: 307