Relacja z konferencji: „Racjonalne zasady żywienia – Zdrowie dla Ciebie i Twojej rodziny”

W dniu 10 października br., w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, Oddział w Starym Polu odbyła się trzecia edycja konferencji regionalnej pt.: „Racjonalne zasady żywienia – zdrowie dla ciebie i twojej rodziny”, którą zorganizowały Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska.

Konferencję otworzyła Bożena Korzańska, zastępca dyrektora Oddziału w Starym Polu. Następnie wykładowca – Karolina Malecka, dr technologii żywności i żywienia człowieka z Krakowa przedstawiła kompendium wiedzy na temat roli i znaczenia wody w organizmie człowieka. Obszernie wyjaśniała, dlaczego woda jest najważniejszym składnikiem naszej diety. Podkreśliła, że każdy z nas aż w ok. 60% złożony jest z wody. W trakcie naszego życia jej ilość ulega zmniejszeniu. Już w ciągu pierwszych 12 miesięcy od urodzenia poziom wody spada z 70 do 60%. W wieku podeszłym może wynosić zaledwie ok. 50%. Woda to podstawowy rozpuszczalnik substancji wchodzących w skład organizmu oraz środowisko dla większości zachodzących w naszym ciele przemian. Jest niezbędna do prawidłowej pracy organów, trawienia, wchłaniania, wydalania, utrzymywania stałej temperatury ciała i transportu składników odżywczych. Bierze również udział w nawilżaniu ruchomych części ciała.
Prelegentka przedstawiła również zagadnienie, czym ugasić pragnienie. Mówiła o sokach, nektarach i napojach oraz zawartych w nich barwnikach, słodzikach, aromatach i konserwantach.
Pani dr Karolina Malecka w swoim wystąpieniu zwróciła też uwagę na płynne używki, a mianowicie na kawę oraz alkohol.
W świetle dietetycznych faktów i mitów, bo o nich była mowa w dalszej części wykładu, pani dr K. Malecka uświadomiła uczestnikom spotkania, iż w nauce o żywności aż roi się od sprzeczności, a nam, konsumentom, często trudno odnaleźć się w tym gąszczu informacji. Warto zatem poznawać żywieniowe mity, by w przyszłości z większą swobodą i pełnym przekonaniem planować swoją dietę.
W ramach konferencji odbył się również pokaz dorobku kulinarnego pod hasłem „Plaster wiejskich specjałów oraz przetwory z własnej spiżarni”. Panie z kół gospodyń wiejskich i lokalnych stowarzyszeń zaprezentowały tradycyjne potrawy, produkty i przetwory. Prezentacja była doskonałą okazją poznania wyjątkowych walorów smakowych tradycyjnych potraw i sposobów wytwarzania żywności z Żuław i Powiśla.

 

Alina Ciesielska

Ilość wyświetleń artykułu: 746