Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu Oddział w Słupsku uczestniczy w programie dla szkół podstawowych klas I-V

Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie. Ważnym jest, aby uświadomić dzieciom konieczność dobrego żywienia na etapie życia, w którym kształtują się ich nawyki żywieniowe. Ponadto w wieku 6-10 lat dzieci są chłonne wiedzy i jest to najlepszy czas na upowszechnianie informacji na temat zdrowej, zbilansowanej diety, a także zajęcia takie powodują wzrost świadomości społecznej w tym zakresie nie tylko wśród dzieci ale i rodziców. Program ma również na celu propagowanie racjonalnego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Jednym z tych działań jest technika decoupage –  przy pomocy serwetek, papieru oraz specjalnie do tego celu stworzonych preparatów. Połączenie tradycyjnych metod decoupage’u z nowoczesnymi technikami zdobniczymi daje niesamowite efekty i pozwala przeobrazić przedmioty codziennego użytku w prawdziwe „perełki”.

Podczas trwających zajęć, przy użyciu technik decoupage dzieci samodzielnie udekorowały deski do krojenia. Motywami dekoracji były:

  • warzywa
  • owoce
  • mleko oraz przetwory mleczne

Wykonane przez pociechy deski mogą wyglądać jak ręcznie malowane, są niepowtarzalną pamiątką bądź prezentem na różne okazje. Dzięki warsztatom Decoupage dzieci miały możliwość poszerzenia swojej artystycznej wyobraźni, a co za tym idzie, warsztaty, zmotywowały je do ozdabiania przestrzeni wokół siebie własnoręcznym rękodziełem. W ten sposób wyrabiają w sobie poczucie estetyki otoczenia, w którym żyją. W trakcie warsztatów uczestnicy zdobyli podstawową wiedzę na temat historii Decoupage oraz Zdrowego Odżywiania, wykorzystywanych do tego celu technik i narzędzi. Własnoręcznie przygotowały również ozdobę, którą zabrały ze sobą do domu.

Żaneta Jaworska
Alicja Staciwa

 

 

Ilość wyświetleń artykułu: 927