Podstawowe zasady racjonalnego żywienia człowieka

W dniu 10 października 2019 roku  w Pomorskim Ośrodku  Doradztwa Rolniczego, Oddział w Starym Polu odbyła się  piąta edycja konferencji pt.: „Podstawowe zasady racjonalnego żywienia człowieka – zdrowie dla ciebie i twojej rodziny”

Pani dr Ewa Klugier-Borowska na wykładzie „Cukrzyca – poważny problem współczesnego społeczeństwa, czy mi zagraża i jak jej zapobiegać? poruszyła  zagadnienia jednostki chorobowej jaką jest cukrzyca – omówiona została  definicja choroby i jej objawy. Wyjaśnione zostały podstawowe założenia diety w tej chorobie. Uczestnicy wykładu poznali również czym jest reaktywna hipoglikemia oraz insulinooporność, które mogą być etapem poprzedzającym rozwój pełnoobjawowej cukrzycy typu 2.

W ramach prezentacji dotyczącej „niebezpiecznych  dodatków do żywności – czyli gdzie w naszej żywności można znaleźć toksyczną chemię…?”, uczestnicy wykładu mieli okazje zapoznać się z zagadnieniami związanymi zarówno z celem wzbogacania żywności jak
i wiążącymi się z tym zagrożeniami. Omówione zostały rodzaje dodatków do żywności (barwniki, substancje smakowo-zapachowe, substancje słodzące, konserwanty…) i ich wpływ na stan zdrowia człowieka.

   „Zdrowe odżywianie, czyli jak dobierać produkty i potrawy” to kolejne zagadnienie konferencji, na którym prowadząca poruszyła temat kaloryczności produktów i potraw oraz szczegółowo omówiła, czym powinniśmy sie kierować w komponowaniu naszych posiłków. Przedstawione zestawienia zdrowe – niezdrowe  miały na celu uzmysłowienie uczestnikom konferencji, że w tego typu wyborach ważne są nie tylko kalorie, ale przede wszystkim jakość wybieranych produktów.

Konferencja spotkała się z dużym zainteresowaniem,  wzięło w niej udział ponad siedemdziesiąt osób, w tym: przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, rolniczki, oraz osoby zainteresowane tematyką edukacji prozdrowotnej.

Konferencję przygotowały: Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska

Ilość wyświetleń artykułu: 476