Relacja z konferencji: „Strefa Inspiracji dla małych i średnich wytwórców żywności”

   W dniu 28 listopada 2018 r. w Słupsku przy ul. 3-go Maja 44 odbyła się konferencja pt. „Strefa inspiracji dla małych i średnich wytwórców żywności”.
Konferencję zorganizowali Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu Oddział w Słupsku.
W trakcie spotkania uczestnicy wysłuchali wykładów o systemach jakości żywności, budowaniu wartości dla klientów oraz tworzeniu strategii marki w sektorze rolno-spożywczym. Wykładowcy mówili m.in. o tym, jaką rolę spełnia logo firmy oraz jej misja i wartości, które trzeba sobie uświadomić, zanim wybierze się produkt, który chcielibyśmy sprzedawać. O doświadczeniach swojej rodziny w trakcie tworzenia firmy Tołłoczko z Kruszyny, która oferuje naturalne wędliny pomorskie, opowiadała Iwona Tołoczko, jej współwłaścicielka, laureatka Wojewódzkiego Konkursu Agroliga 2018.
Prelegentka zaprosiła także uczestników konferencji do degustacji jej wyrobów, które bardzo smakowały zebranym.
W toku dyskusji, która wywiązała się na koniec spotkania, można było odnieść wrażenie, iż pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest istotnym narzędziem dla rozwoju naszego regionu. Podkreślano również zmianę zachowania konsumentów, zwiększa się bowiem popyt na artykuły spożywcze charakteryzujące się wysoką jakością, wytwarzane szczególnymi metodami, o wyjątkowym składzie i określonym pochodzeniu.

Alicja Staciwa

Ilość wyświetleń artykułu: 305