Produkty regionalne i tradycyjne – przepisy kulinarne, porady żywieniowe

Informacja dla osób prowadzących działalność w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD)

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kościerzynie w związku z wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2017r. poz.149), dotyczących Rolniczego handlu detalicznego informuje, że Rolniczy handel detaliczny (RHD) podlega jedynie rejestracji, a nie zatwierdzeniu, jak ma to miejsce w przypadku „zwykłego” handlu detalicznego.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 05-06-2018


Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej

Przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 05-06-2018


Rolniczy handel detaliczny – pytania i odpowiedzi

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 05-06-2018


Wymagania higieniczne przy produkcji żywności

Każdy zakład bez względu na profil i wielkość produkcji żywności jest zobowiązany do przestrzegania podstawowych wymogów sanitarno-higienicznych w zakresie bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej wytwarzanych wyrobów.

Cały artykuł po kliknięciu na link.

Opublikowano: 16-01-2018


Racjonalne żywienie czyli jak zadbać o zdrowie


Zasoby dziedzictwa kulturowego pomorskiej wsi

Specyfika województwa pomorskiego, tj. jego nadmorskie położenie, zróżnicowanie geograficzne wraz z zasobnymi walorami przyrodniczymi, a także spuścizna z  unikatową mapą kulturową ludności decyduje o jego atrakcyjności.

Cały artykuł po kliknięciu na link.


Tradycje kulinarne na Pomorzu

Tradycje kulinarne pomorskiej kuchni oparte są na produkcie tradycyjnym, to znaczy takim, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (bez chemii i dodatków smakowych, według starych receptur naszych babć).

Cały artykuł po kliknięciu na link.


Pyszne rogaliki

Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 4 / 2013


Przepisy na jesienne rarytasy

Czym pachnie ? … śliwkami, jabłkami, gruszkami, warzywami, a przede wszystkim grzybami.

Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 9 / 2013


Przepisy na potrawy z jaj

Jajka to produkty spożywcze o wielu walorach smakowych, mają dużą wartość odżywczą i urozmaicony skład chemiczny. Poza zastosowaniem w gospodarstwie domowym są niezastąpionym surowcem  w przemyśle piekarskim, ciastkarskim i garmażeryjnym.

Opublikowano w Pomorskich Wieściach  Rolniczych nr 5 / 2013


Przepisy na Święta Bożego Narodzenia

Dla większości z nas święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Niepowtarzalna atmosfera, rodzinne spotkania, ciepło domowego ogniska, niekończące się rozmowy – na to czekamy cały rok. Nikogo zatem nie dziwi, że każda gospodyni chce te święta uczcić w sposób szczególny, przygotowując różne smakołyki. Postanowiliśmy w tych przygotowaniach pomóc i wybraliśmy kilkanaście sprawdzonych przepisów na potrawy, które mamy nadzieję – urozmaicą świąteczne menu.

Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych w 2011 r.


Karnawałowe przepisy

Zimowa kuchnia odznacza się bogactwem różnorodnych smaków i aromatów. Jeszcze czujemy smak wigilijnych pierogów, ryb, kapusty z grzybami czy korzennego piernika, gdy na scenę kuchenną wkraczają karnawałowe potrawy – soczyste pieczenie, bigosy, owocowe sałatki, pączki i faworki. Karnawał, czyli staropolskie zapusty trwają od Trzech Króli do wielkiego postu. Są okresem balów, zabaw i towarzyskich spotkań. Choć coraz trudniej wygospodarować nam chwilę dla siebie i przyjaciół, to jednak staramy się być wierni tradycji i karnawałowym zwyczajom.

Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 1/2013


Przepisy na makaronowe specjały

Wszyscy lubimy makaron. Ten popularny produkt, wytwarzany z mąki, wody i niekiedy jaj, często gości na naszych stołach. Makaron może mieć różne kształty, kolory i smaki. Do uzyskania barwnego makaronu używa się tylko naturalnych barwników. Przykładowo kolor czarny uzyskuje się barwnikiem pozyskanym z kałamarnicy lub mątwy, zielony ze szpinaku, a czerwony z marchewki. Smaki zaś osiąga się, dodając np. pieprz, cytrynę, czosnek czy paprykę. Przygotowując potrawę z makaronu, musimy go najpierw ugotować. Dobrze przygotowany nie może być rozgotowany. Musi być półtwardy, czyli al dente. Jeżeli makaron ma być spożywany na ciepło, po ugotowaniu nie wolno go hartować, czyli przelewać zimną wodą, bo straci swój delikatny smak. Natomiast, jeżeli ma być składnikiem sałatki, to wówczas go hartujemy. Dania wykonane z makaronu są niezwykle proste w wykonaniu. Szybko i bez większego wysiłku możemy przygotować smaczny, pożywny obiad.

Opublikowano w Pomorskich Wieściach Rolniczych nr 2/2013

Blog dla Rolnika

Blog dla Rolnika

Nasz miesięcznik

Nasz miesięcznik

SIR

BIOPOMORZE

Projekt BIOBALT

Projekt BIOBALT

Wyszukiwarka środków ochrony roślin

Wyszukiwarka środków ochrony roślin

Racjonalna gospodarka nawozami

Racjonalna gospodarka nawozami

Ograniczenie emisji CO2

Ograniczenie emisji CO2

Infobox projektowy 1

WFOSiGW wersja kolor

Infobox projektowy 2

Infobox projektowy 1

Infobox projektowy 3

Infobox projektowy 2